Till innehåll på sidan

Skrivprojektet Min Ort 2


Bredäng, det är stället jag växte upp i, där jag fått min identitet, där allting började. Där de präglas utav stora vita hus, ett bra exempel på ett av Stockholms miljonprogram. Där Bredängshallen är hemmaplan för ett utav Sveriges mest framgångsrika basketklubbar som har producerats många talanger som har landslagsmeriter även i fotboll så har man producerat talanger i form av Nabil Bahoui och Nadir Benchenaa och i hip hop så har vi artister så som Ison Glasgow och Malcolm B. Bredäng som är den första förorten på den röda linjen. Bredäng som är 45 år gammal byggdes upp år 1960.


Hon bor i en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun som kallas kransen. Midsommarkransen är ringformad och brukar bindas av blommor och blad runt en ståltråd. Husen har ljusa färger och stora fönster. Det finns också en regelbunden, en rad är alla villa, en annan rad är alla lägenhet, så vidare. Midsommarkransen bildades 1926. Det finns en skola här som heter också Midsommarkransen. Det är en fin skola. Inne i skolan kan man se fin utsikt. En park full av små barn springer omkring, så livliga! Efter skolan går jag med en kompis äter på restaurang. Det finns också en muffinaffär. 


 

Mitt favoritområde är Hagsätra, eller “Hagis” som många mina kompisar brukar kalla det för. På morgonen är det möjligt att möta ett stort antal elever som rusar till ”Hagsätraskolan”. På nyårsafton i Hagsätra centrum man kan se ett stort antal flerfärgade kransar samt julgran. Det finns också ett stort antal butiker till exempel ICA och MatDax. Det är även möjligt att spela fotboll eller hockey på Hagsätra IP. Hagsätra är mycket bra ställe för träning, eftersom det finns “Flex gym” samt en stor skog där man kan springa.
Alexander


Det bästa med Fittja är att det finns alltid något att göra. Jag är uppväxt i Fittja och jag skulle inte kunna tänka mig bo någon annanstans. Du kan gå till centrum och handla mat, gå till fritidsgården eller gå och träna i Fittja IP som är ny fixad, som ligger vid Fittjaskolan. Det är alltid liv här, både på dagen och på natten. Ibland kan det hända otäckta grejer som påverkar omgivningen. Det bruka vara äldre människor som hänger i Centrum utan för tunnelbannan. Fittja har två parklekar och det bruka vara fulla av barn och ungdomar som leker.
Burhan Tumturk

 


Märsta är en plats som ligger i norra delen av Stockholm, det tar ungefär 40 minuter att åka från Märsta till Stockholm. Det ligger också en fotbollsplan som heter Midgårdsvallen, där jag och mina kompisar brukar gå och spela fotboll och en simhall. Orten Märsta har drygt 24 000 invånare, Märsta är en tätort samt centralort i Sigtuna Kommun. För att kunna åka till Märsta behöver man åka pendeltåg mot Märsta. Jag tycker att det en bra miljö att leva i eftersom miljön har goda kommunikationer genom att det ligger nära Arlanda flygplats.
Lamin sheriff


Stadsdelen jag bor i heter Rissne, det ligger i Sundbybergs kommun på tunnelbanans blå linje. Det bor ganska många invandrare i området och förortsspråk är det som mest talas. Sen jag kom till Sverige har jag bott där och det finns mycket man kan göra. Det finns fotbollsplaner, basketplaner och på varje gård finns det gungor, sandlådor m.m., men de flesta ungdomar brukar oftast vara i centrum. Området består av många hus, det är lägenheter och det finns många skolor inklusive förskolor. Husen har ljusa färger och stora fönster. Blir man sugen på snabbmat så finns Mc Donalds och pizzeria.
Tracy


Rågsved ligger i Stockholm, på gröna linjen mot Hagsätra. I Rågsveds Centrum finns en Ica och många små butiker och det finns en bar dit gamla människor brukar gå. Det finns också vårdcentral där.  I Rågsved centrum sitter gamla personer som kommer från Afrika, till exempel Somalia och Etiopien på bänkar för att de har butiken i centrum. Det finns också svenskar som sitter i centrum men de är inte många. I Rågsved finns ett boende för invandrare under 21. De flesta där är eritreaner och afghaner. De har personal som kontrollerar dem och de lagar mat och handlar själva.   


Jag gillar Sandsborgs byggnader. De är gjorda på ett speciellt sätt, där de har olika ljus färger och olika former som lockar dina ögon. Här bor flera människor så som ensamma mammor, pensionärer och familjer. Alla trivs där för att det är ett lugnt område där det finns allt möjliga saker så som sjukhus, affärer, transporter och kyrkogård. Miljön i Sandsborg är vacker genom vägar och skog. På morgonen ser man alla folk som springer till tåget för att hinna till jobbet eller skolan och på kvällen så hör man bara ljud av tåg och bil som går hela tiden.
Hasna 


Jag har precis flyttat till Bagarmossen, men Skarpnäck ligger väldigt nära. En station emellan och där har jag mina minnen, då jag har bott där i fem år, längre tid än i ”Bagis”. Det som jag tycker är bra med Skarpnäck är att jag kände mig alltid trygg och som hemma. Det fanns inget som störde eller skrämde mig. Där fanns mycket att göra, tex ett gym, fotbollsplan, baseboll och softboll. I Bagarmossen finns mer kriminalitet. Det finns många gäng som slåss mot varandra och det har förekommit mord och många skadade. Polisen finns i närheten.  


Jag bor i en stadsdel som kallas för Snösätra. Jag bor i en lägenhet, tredje våning nära skogen. Snösätra är ett fint område som ligger mellan Rågsved och Huddinge. Det är alltid lugnt där, inte mycket folk och oftast inga problem.  I Snösätra inte så mycket att göra förutom att springa i skogen, gå runt sjön eller bara att ta det lugnt och njuta av det fina områden. Ett väldigt fint plats som man borde besöka tycker jag. Centrum finns också ifall man vill och orkar gå som ligger ungefär 5 till 10 min. Det är alltid öppet.
Stefanos botis


Sätra är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun, längs tunnelbanans röda linje mot Norsborg. Sätra gränsar till stadsdelarna Bredäng och Skärholmen och tillhör postkoden 127, de som tillhör i 127 är Sätra, Bredäng, Vårberg och Skärholmen. Jag är uppväxt i Sätra skulle aldrig byta min postkod eller min uppväxt, många vet inte att Sätra är Stockholms första inomhuscentrum när man kommer till centrum så finns det affärer som Tobak, Ica och apotek. Det är livligt i centrum under kvällen som det vore Las Vegas massa skratt och högljudda personer men det är fort farande min favoritförort.
Abdi


Tyrestavägen ligger i Vendelsö kommun. Det finns inget tåg, man åker bara buss. Precis bakom busstationen ligger en fotbollsplan, elvamanna. Bredvid fotbollsplanen finns det en skateplan och en basketplan. Bakom basketplanen ligger också en fin tennisplan. Framför busstationen finns det en COOP som är öppet från kl.9:00 till 22:00. Bredvid Coop finns det Thai mat och en Pizza. Jag brukar köpa en Hawai pizza varje vecka. Det är väldigt gott. Jag tränar fotboll varje måndag, tisdag och torsdag. Ibland medan jag tränar bakom planen brukar en grupp av kvinnor eller tjejer dansa. De brukar skrika väldigt högt och jag skrattar åt det.
Alan Andrés Villarroel


Fixar väskan och tar på mig skorna. Går ner trapporna och öppnar dörren. Blundar för en stund och känner det lukten av de blöta bladen och den kalla vinden som kyler ner min kropp. När jag öppnar mina ögon ser jag de fantastiska gul-röda färgerna som hösten oss ger. Går med stora steg så att jag hinner till bussen, jag hör duvor och löven som gör ett ljuvligt ljud när de träffar mina skor. Långt hör jag skratt och sjungande barn som sjunger Pippi Långstrump. Tanken kom om min barndom, jag skulle ha gjort allt jag gjorde om i Bandhagen.
Victoria Moraes

 

Dela:
Kategorier: