Skrivprojektet Min Ort

Världslitteraturen och den svenska litteraturen är full av hemortsskildringar. Trakten där man är uppväxt präglar en, oavsett om man vill det eller inte. Ett kluvet förhållande till hemorten visar Göran Tunström när han sent i livet återvänder till Sunne medan Selma Lagerlöf återvänder till ett barndomsparadis i Mårbacka när hon har fått sitt nobelpris. Heidenstam uttrycker känslan i sin dikt där han ”längtar stenarna där barn jag lekt”.

Förorterna brukar sällan omnämnas i turistbroschyrerna. Det är inte arrondissement nr 15 vi tänker på när vi åker till Paris och det är sällan hyreskasernerna utanför Rom som lockar besökare till den ”eviga staden”.

Eleverna som läser svenska som andraspråk i årskurs 1 och 2 visar i sina skildringar olika bilder av just sina ”orter”. Det är en lokalpatriotism som många gånger är hoppfull utan att väja för svårigheter och som står i bjärt kontrast till de vanliga berättelserna om problemfyllda stockholmsförorter.

(Många av skildringarna är inte korrekturlästa så vi ber läsaren ha överseende med språkgrodor och i stället följa med på en resa i elevernas verklighet)

En ort full med drömmar. En ort där alla färger enas för att lysa genom de gråaste vinter nätterna. Ögonpåsarna som hänger under mina ögon hemsöks av ljuset som håller mig uppe om kvällarna men är samtidigt samma ljus som jag och mina vänner växt upp under. Allt från den ständiga lukten av bensin, till den gröna naturen som omringar oss. Allt från åttaringarna med Nike air max skor och inget utom slang på tungan till invandrarföräldrarna som kommit till Sverige och jobbar övertid på ett grått jobb i hopp om ett bättre liv, är anledning att älska min ort. Mitt hem.
Nadab Qaiser A14

En lugn kvarglömd ort eller ett livfullt familjeområde, Personligen kan jag säga både och. Du kan se de arton höghus som står på rad rakt igenom Akalla, samt olikfärgade radhus med små bakgårdar med harmonisk belysning och gungstolar. Å andra sidan du kan hitta storgårdar med små skogsdungar och lekparker. Akalla är en plats där det moderna livet krockar med det enkla folkliga livet. Den ligger ganska nära till centrala Stockholm, dessutom finns det olika sorter av affärer omkring dig, så detta är ett stort plus.De blåa tunnelbanansmålningarna har blivit en del av mina dagar, Akalla är min nya ort.
Dona Ahmad

Det bästa området jag vet om, gränsar till Sätra och Mälarhöjden. Här finns det alltid något att göra. Du kan gå till centrum och handla, gå till fritidsgården eller gå och träna i Sätra IP, som ligger närmare till Bredäng än Sätra. Det är alltid liv här, både på dagen och natten. Ibland kan det hända otäcka grejer men osäkerheten försvinner redan efter en kort stund. Alla parker är fulla av barn och ungdomar som leker förfullt. Om du har en dålig dag så blir du ändå smittad av glädjen som finns i atmosfären. Det här är det fina Bredäng.

Bredäng där jag växte upp!
Varje dag när jag vaknar upp i Bredäng, kan man koppla av med att ha kul med andra i Bredängshallen. Jag älska att promenera mot Jks hängen, ett nöje parken lite längre bort från Bredängscentrum. fantastisk symbol för det vackra området så många människor, trots den lilla populationen. Ett område där hudfärg inte spela så stor roll, alla där kan vara sig själva oavsett ditt utseende. Jag har funnit min identitet i Bredäng. Jag har lärt mig mycket svenska i Bredäng. Jag fick mitt första kiss i Bredäng. Ett ställe där man kan koppla av med att ha kul med andra oavsett ålder. Bredäng ett område där alla känner sig hemma.
Jeancy Iyeki Lufuma

Bredäng, det är stället jag växte upp i, där jag fått min identitet, där allting började. Där de präglas utav stora vita hus, ett bra exempel på ett av Stockholms miljonprogram. Där Bredängshallen är hemmaplan för ett utav Sveriges mest framgångsrika basketklubbar som har producerats många talanger som har landslagsmeriter även i fotboll så har man producerat talanger i form av Nabil Bahoui och Nadir Benchenaa och i hip hop så har vi artister så som Ison Glasgow och Malcolm B. Bredäng som är den första förorten på den röda linjen. Bredäng som är 45 år gammal byggdes upp år 1960.

Brandbergen eller som vi kallar den BRB(136). Många vet inte om oss för att vi är den’ hemliga förorten’.
Jag vet att många har en massa fördomar om oss som bor i förorterna. Men om du tycker att Brandbergen är ’värsta invandrastället’ då har du fel. BRB är inte som de andra, den är speciell; vi är speciella. Det bästa med BRB är multikultreliteten. Vid varje hörn hittar du någon från varje världsdel. Där känner man doften av den bästa kebaben i hela Sverige. BRB är ett ställe där alla kan prata riksvenska men man hör alla världens språk där.
poppy

101 ord om Solna: En kylig vintermorgon i slutet av februari föddes jag i Karolinska sjukhuset. Här i Solna så är det fullt av idrottare. Ett utav dom ledande faktorerna till att det finns så många idrottare är att vi har så många idrottshallar. Det bästa med Solna är att det finns folk från olika kulturer. Man lär sig nya saker av varandra. Vi har även många sevärdheter som Friends arena och Karlbergs slott. På kvällarna så brukar jag gå ut med min hund för att se på solnedgången från Råstasjön, det är vackert när solen speglar sig i sjön innan den går ned bakom alla mörkgröna bok och lind träd i skogen.
Det blev 103 ord.
Semir Salih sasa14