Utbytesprogram Erasmus+

Går du på ett yrkesprogram och intresserad av att få nya spännande erfarenheter och fler perspektiv? Ta del av utbytesprogrammet Erasmus+ och gör 3 veckor av din arbetsplatsförlagda lärande (APL) i Frankrike, Spanien eller Irland!

Utbytet sker i samarbete med skolor i Frankrike, Spanien och Irland och innebär en tre veckor lång APL-period. Om du är handelselev genomför du din APL på olika slags butiker och är du elev på Barn- och fritidsprogrammet - Pedagogikcollege kommer du vara på lokala förskolor. Självklart finns det personal på plats och varje år följer lärare från Midsommarkransens gymnasium med och besöker dig på din arbetsplats. Målet är att du som elev ska öka dina möjligheter att jobba utomlands men även få en ökad kulturell förståelse. Allt finansieras inom ramen för projektet och som elev behöver du endast ha med dig lite fickpengar! Om du har frågor så kontakta APL-samordnare Emma Frankl.

Läsåret 2021/2022 kommer vi erbjuda både elever i åk 2 och 3 att delta i ERAMUS+ eftersom vi inte kunde genomföra några resor läsåret 20/21 på grund av sitiationen med Corona.

Bild på Angela Durante som gjort utbyte i England

Läs om Angelas erfarenheter från sitt utbyte i Brigthon, England.

Jag gjorde delar av min APL i ak 2 på en skola i Brighton i England. Jag var iväg i tre veckor och innan resan var jag väldigt taggad men samtidigt nervös och lite rädd faktiskt. Jag hade inte varit i England förut så bara det var lite läskigt. Jag förstod också att det skulle vara lite annorlunda att göra APL på en skola där och visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig. Men jag fick lära mig så himla mycket och ångrar verkligen inte att jag åkte. I England jobbade de på ett helt annat sätt än vad man gör i Sverige. Det är mycket strängare och mer disciplin och det syntes väldigt tydligt. Jag fick en annan förståelse for olika pedagogiska metoder och det hjälpte mig att förstå hur man jobbar med barn i Sverige. Det är lättare när man har något annat att jämföra med.

Angela Durante åk 3, Barn- och fritidsprogrammet, Midsommarkransens gymnasium