Auskultation - vad är det?

Izla, Raul och Minh Anh har just börjat i ettan på Pedagogikcollege på Midsommarkransens gymnasium. Pedagogikcollege är barn- och fritidsprogrammet med inriktning pedagogiskt arbete och efter examen kan man exempelvis arbeta som barnskötare eller plugga vidare. De har just varit ute på sin första veckas praktik på olika förskolor i Stockholms stad, en så kallad auskultationsvecka. Hur var det?

Raul var på en förskola i Kista och på en avdelning för 2-3-åringar. ”Det var jätteroligt! Första dagen var jag supernervös och vågade inte riktigt gå in genom grinden men det löste sig till slut. Arbetsuppgifterna var roliga och det kändes väldigt naturligt för mig att vara där. Efter min examen vill jag nog hellre jobba med lite äldre barn eller kanske bli barnpsykolog.”

Minh Ahn var på en avdelning med 1-3-åringar. ”Första dagen var barnen lite blyga och vågade inte riktigt leka med mig men det blev bättre redan nästa dag. Jag hade ganska lång resa till min förskola men bortsett från det så ska det bli väldigt roligt att komma tillbaka i januari då vi kommer ha vår riktiga praktikperiod, APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Izla var på en förskola i Hässelby: ”Jag tyckte att det var ganska rörigt faktiskt samtidigt som jag tyckte att det var väldigt roligt. Min handledare var snäll och visade runt mig men det var inskolning och en del personal sjuka vilket gjorde att jag fick hoppa runt lite i barngrupperna. Men det var väldigt bra med en auskultationsvecka för nu har jag träffat min handledare som jag ska ha sen i januari och jag har lite bättre koll på hur det kommer att bli under min APL. Och att vara på en arbetsplats är lite annorlunda från att vara i skolan! Jag var supertrött när jag kom hem trots att vi bara var där mellan 9-15 och somnade direkt. Men det ska bli väldigt kul att få komma tillbaka.”

Pedagogikcollege har för närvarande samarbete med ett antal stadsdelar i Stockholms stad där eleverna gör  arbetsplatsförlagt lärande (APL) på förskolor. Varje elev har en utbildad handledare som följer eleven under tre år.