Utbytesprogram Erasmus+

Intresserad av att få nya spännande erfarenheter och fler perspektiv på din utbildning? Midsommarkransens gymnasium har möjlighet att inom ramen för utbytesprogrammet Erasmus+ låta dig som elev på yrkesprogrammen Handel- och administration och Barn- och fritidsprogrammet - Pedagogikcollege, göra delar av din arbetsplatsförlagda lärande (APL) i Frankrike och England. Erasmus+ är en del av Högskolerådets satsningar på utlandspraktik inom Europa och övriga världen.

Utbytet sker i samarbete med gymnasieksolor i Brighton (England) respektive Chalon-sur-Saône (Frankrike) och innebär en tre veckor lång APL-period. Om du är handelselev genomför du din APL på olika slags butiker och är du elev på Barn- och fritidsprogrammet - Pedagogikcollege kommer du vara på lokala förskolor. Självklart finns det personal på plats och varje år följer lärare från Midsommarkransens gymnasium med och besöker dig på din arbetsplats. Målet är att du som elev ska öka dina möjligheter att jobba utomlands men även få en ökad kulturell förståelse.

Nästa års resor äger rum ungefär samma tidsperiod under höstterminen 2018.

Låter det spännande? Ta kontakt med Björn Boman, projektledare: bjorn.boman@stockholm.se

Läs om Angelas erfarenheter från sitt utbyte i Brigthon, England.

Jag gjorde delar av min APL i ak 2 på en skola i Brighton i England. Jag var iväg i tre veckor och innan resan var jag väldigt taggad men samtidigt nervös och lite rädd faktiskt. Jag hade inte varit i England förut så bara det var lite läskigt. Jag förstod också att det skulle vara lite annorlunda att göra APL på en skola där och visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig. Men jag fick lära mig så himla mycket och ångrar verkligen inte att jag åkte. I England jobbade de på ett helt annat sätt än vad man gör i Sverige. Det är mycket strängare och mer disciplin och det syntes väldigt tydligt. Jag fick en annan förståelse for olika pedagogiska metoder och det hjälpte mig att förstå hur man jobbar med barn i Sverige. Det är lattare när man har något annat att jämföra med.

Angela Durante åk 3, Barn- och fritidsprogrammet, Midsommarkransens gymnasium