Barn- och fritidsprogrammet

Inriktning Pedagogiskt arbete

Barn- och fritidsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med människors lärande och utveckling i alla åldrar. Programmet leder till yrken där människan står i centrum. Här får du utveckla dina kunskaper i pedagogik och färdigheter som leder till att du ska kunna möta, hjälpa och stödja barn, ungdomar och vuxna i deras utveckling.

Hösten 2018 kommer vi att erbjuda Barn- och fritidsprogrammet inom ramen för Pedagogikcollege.  Det kommer vara en högkvalitativ yrkesutbildning med stark förankring i branschen och i den pedagogiska forskningen om barn och ungdomar. Som elev kommer du, direkt efter din gymnasieutbildning, ha en yrkesexamen som barnskötare och elevassistent med möjlighet till provanställning i 6 månader i Stockholm stad. Med vårt teoripaket blir du dessutom självklart behörig till att söka exempelvis förskollärarprogrammet på högskolan/universitetet.

Här kan du läsa mer om Pedagogikcollege.

Blanda teori med praktik

Under utbildningen vävs teoretiska och praktiska moment samman genom att studier varvas med APL, arbetsplatsförlagt lärande. Du kommer på så sätt att få praktisk erfarenhet av yrkesvärlden samt möjligheter att utveckla dina kunskaper och färdigheter som pedagogisk ledare.

Tyngdpunkten i inriktningen Pedagogiskt arbete ligger på pedagogik, ledarskap och kommunikation men det ryms även mer estetiska och praktiska ämnen inom inriktningen.

En utbildning med många möjligheter

Som elev på inriktningen Pedagogiskt arbete på Midsommarkransens gymnasium är du efter examen väl rustad och anställningsbar som barnskötare eller elevassistent. Du får god kunskap om hur pedagogiska verksamheter fungerar samt hur barn och ungdomar lär och utvecklas.

Det här är programmet för dig som vill arbeta som barnskötare, elevassistent eller som siktar på vidare studier till exempelvis förskollärare eller lärare. Om du siktar på ett läsa vidare på universitet eller högskola behöver du använda ditt individuella val för att få grundläggande högskolebehörighet.

Programmet kan kombineras med en idrottssatsning på elitnivå genom nationell idrottsutbildning (NIU). Midsommarkransens gymnasium är en NIU-certifierad skola.

Ladda ner poängplanen för Barn- och fritidsprogrammet

Programfördjupning (600poäng)

Dessa kurser erbjuder vi inom programfördjupningen:

• Digitalt skapande 1 (APL)
  • Mental hälsa
  • Pedagogiska teorier och praktiker (APL)
  • Specialpedagogik 1
  • Aktivitesledarskap

Inriktning pedagogiskt arbete

Det här är utbildningen för dig som vill arbeta som barnskötare, elevassistent eller som siktar på vidare studier till exempelvis förskollärare eller lärare. Läser du Barn- och fritidsprogrammet på  Midsommarkransens gymnasium är du efter examen en väl rustad och anställningsbar barnskötare eller elevassistent med god kunskap om hur pedagogiska verksamheter fungerar och hur barn och ungdomar lär och utvecklas.Under utbildningen väver vi samman det teoretiska med det praktiska genom att varva studier med arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du kommer på så sätt att få praktisk erfarenhet av yrkesvärlden samt möjligheter att utveckla dina kunskaper och färdigheter som pedagogisk ledare.

Tyngdpunkten i inriktningen pedagogiskt arbete ligger på:

• pedagogik,
  • ledarskap
  • kommunikation
  • estetiska och praktiska ämnen inom inriktningen.